Zou jij jezelf betalen? - Anne Quaars | De Beeldstrateeg | Branding Business School
17539
post-template-default,single,single-post,postid-17539,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Zou jij jezelf betalen?

Zou jij jezelf betalen?

Af en toe hoor ik van zelfstandige trainers, coaches, adviseurs en creatieve freelancers dat ze niet zichzelf zouden inhuren. Of zichzelf niet zouden betalen. Om meteen maar een misvatting de deur uit te werken: ze vinden niet zo zeer dat ze “troep” leveren. Integendeel. Ze zijn supergedreven om GOED WERK te leveren. Het is gewoon veel meer dat ze niet kunnen snappen dat mensen er GELD voor betalen.

En ik snap dat heel goed. Ik zal je vertellen waarom.

Als kennisondernemer of creatieve freelancer ben je heel goed in je vak. Je bent er zo goed in, dat heel veel dingen voor jou vanzelfsprekend zijn. Zo vanzelfsprekend dat je de waarde ervan voor anderen misschien wel een beetje vergeet. Of niet van bewust bent. Je focust gewoon op goed zijn in je vak en je dienst zo goed mogelijk leveren. Dat is wat veel zelfstandigen doen. En in jouw hoofd moet je nog aan honderd dingen voldoen, of nog bijleren, of de lat moet nog hoger. Dan kun je je dienst nog beter leveren.

Maar jouw klant heeft een totaal ander perspectief. Sterker nog, omdat hij er zelf geen verstand van heeft, waardeert hij allemaal dingen die jij niet in jezelf waardeert. Of beter gezegd: die jij zo vanzelfsprekend vindt, dat je ze niet ziet. De dingen die JOU MAKKELIJK afgaan, dat is nou net wat anderen waardevol vinden aan jou. Ondernemen (als in: het creëren van waarde voor anderen) hoeft wat dat betreft ook niet zo zwaar te zijn – liever niet zelfs.

Als presentatiecoach vind je het misschien heel vanzelfsprekend dat je verhaal een duidelijke structuur heeft. Dus waarom daar een flinke prijs voor vragen? Dat is toch de “basis”. Dat is toch normaal, gewoon, vanzelfsprekend, voor iedereen meteen helder? Voor jou, ja. Voor jou is het meteen helder. Jouw klant, daarentegen, is misschien wel al weken aan het worstelen met welke onderdelen waar in zijn verhaal moeten en hoe hij er een logische structuur in aanbrengt.

Ik heb het zelf met marketing: voor mij stromen de ideeën dagelijks mijn hoofd binnen. Ik zie voor veel ondernemers al binnen enkele minuten talloze kansen en ideeën voor hun marketing en hun business, die ze zelf (nog) niet zien. Ik heb lang gedacht dat dit “normaal” is, dat iedereen dit zit, dat dit toch “logisch” is. Maar dat is dus niet zo. Sterker nog: ik zie iedere dag weer hoe fijn ze het vinden dat ik ze help met het delen van de perspectieven voor hun bedrijf, die ze zelf nog niet zien.

Mocht jij zo’n expert zijn die het allemaal “logisch” vindt en het eigenlijk gek vindt dat mensen je betalen, lees dan even verder. Want vergis je niet: dit heeft nogal impact op de manier waarop je je diensten aanbiedt als ondernemer.

Als jij niet voelt dat wat je aanbiedt waardevol is, kun je je dan voorstellen wat dat betekent voor je bedrijf?
Voor de manier waarop je je aanbod presenteert.
Of je überhaupt een aanbod doet. En hoe vaak, en voor welke prijs.
Het enthousiasme waarmee je het in de wereld zet.
Hoe stevig de beloftes zijn die je in je marketing doet.
De volharding en overtuigingskracht waarmee je je bezwaren van tafel veegt.
Of je gewoon *patsboem* om de deal vraagt, of dit juist uitstelt omdat je niet afgewezen wilt worden. Of je een potentiele klant na belt die niets meer van zich heeft laten horen.

Dit is het effect van je gedachten en overtuigingen. Dit is waarmee je kansen creëert (of laat liggen!) in je bedrijf. Of jij VOL achter jezelf staat.

Jouw eigen mindset is de grootste succesfactor in je bedrijf. Al het andere is secundair.

Als jij aan je eigen mindset gaat werken, verandert er veel.

Je gaat voelen dat wat je aanbiedt, dat je daar helemaal achter staat, ongeacht of een ander het accepteert. Je weet wat de resultaten zijn, dat heb je eerder gezien. Je raakt onthecht van wat een klant er van vindt, je reikt hem slechts in vertrouwen een helpende hand. En of hij hem aanpakt, daar ben je niet eens echt mee bezig. Je weet namelijk dat je altijd kansen kunt creëren, vanuit de waarde die je biedt. En dat is verdomd lekker.

Vol vertrouwen en enthousiasme vertel je over resultaten van klanten en hoe je ze kunt helpen. Je noemt je prijs alsof je om het zout vraagt. Als iemand commentaar heeft, dan laat je dat moeiteloos van je afglijden. Het zegt immers niets over jouw waarde.

Ok, natuurlijk: dit is een proces waar je in groeit. Ik zou zeggen: start daar vandaag mee. En dit zijn mijn ideeën over hoe je dat aanpakt. Scroll verder naar beneden om mijn 5 strategieën te delen of luister dit hele artikel (inclusief strategieën) hieronder via Soundcloud.

 

Wat kun je doen als je als zelfstandige trainer, coach, adviseur of creatieve freelancer je waarde nog niet helemaal voelt?

 

 • Maak je impliciete waarde expliciet.
  Schrijf gewoon eens 20 dingen op die bij jouw vak horen. Waar je kennis van moet hebben. Welke dingen bij de “basis” van jouw vak horen. Wat jij supervanzelfsprekend vindt. Wat voor jou de basis is, wat niet eens ter discussie staat, voor “voor iedereen toch metéén duidelijk zou moeten zijn”.Bijvoorbeeld: als personal trainer heb je kennis van de verschillende spiergroepen, hoe een spier getraind moet worden, hoe je omgaat met vervelende blessures zoals peesontstekingen, knakkende knieën of spierpijn, wat er nodig is om een spier sterker te maken en hoe je dat doet. Welke koolhydraten je wel en niet mag eten, wat je nu met vetten doet, hoeveel eiwitten eet je op een dag. Welke oefening doe je in welke situatie. Hoe je een conditie opbouwt of wanneer je past afvalt. En ga zo maar door.DIT zijn de voor jouw vanzelfsprekende dingen waarvan je de waarde voor een ander (zonder jouw kennis of perspectief) moet gaan voelen. Dit is EXACT waarom jij wordt ingehuurd. Dat jij die dingen ademt, leeft, dagelijks doet, zonder dat je je daar heel bewust van bent en zonder dat je daar heel veel “moeite” voor moet doen: dat is wat je expert maakt. Waarom jij een expert bent. En wat jij in je bedrijf gaat “verzilveren”, omdat je je beseft dat dit van grote waarde is voor anderen.

 

 • Onderzoek de resultaten van je dienst en de impact ervan op het leven van je klanten.
  Regelmatig hoor ik nog ondernemers die eigenlijk niet echt concreet weten wat het resultaat van hun diensten nu eigenlijk is. Soms lijkt het niet concreet te zijn. Maar er zijn altijd resultaten en gevolgen daarvan. Ga dit onderzoeken. Ga in gesprek hierover met klanten. Maak je resultaten meetbaar, concreet en laat klanten er over vertellen.En kijk ook naar de impact van deze resultaten. Wat wordt er mogelijk voor jouw klanten door wat jij hebt geleverd? Op welke manier maak jij het leven van je klanten (indirect) makkelijker, aantrekkelijker, leuker, relaxter, gezonder, winstgevender, succesvoller, mooi, vervullender, inspirerender, etc. DIT is de werkelijke waarde van je dienst.

 

 • Focus niet op waar jij allemaal goed in moet zijn, maar hoe je een ander kunt helpen.
  Serieus: haal die f0cking lat weg waar je voor jezelf steeds aan moet voldoen (ik kan het weten) en stop met zo op jezelf gefocust te zijn. Het is gewoon niet belangrijk. Wat belangrijk is, is hoe je mensen verder helpt. DAT is waar het om gaat in het hebben van een bedrijf. Focus daarop. Dat geeft ook een stuk meer voldoening 😉

 

 • Doe een casestudie als je nog onvoldoende het resultaat van je diensten ervaart.
  Mogelijk voel je nog onvoldoende de waarde of resultaten van je diensten. Mocht dat zo zijn, doe dan een pilot, een casestudie. Zie het als een experiment: een soort kladversie van je dienst. Je kunt dit aanbieden aan ondernemers waar jij een goede klik mee hebt en die passen bij de klanten die je wilt bereiken. Zeg zoiets als: ‘ Hoi X, ik ben bezig met het ontwikkelen van een nieuwe dienst, die resultaat Y moet opleveren. Ik zou dit graag eens willen testen om te bewijzen dat dit werkt. Zou je hier interesse in hebben?’ Je biedt zo’n case studie meestal voor een gereduceerd tarief aan en zorgt dat je gaandeweg bewijs verzamelt dat je dienst echt goed werkt, bijvoorbeeld met testimonials of concrete, meetbare resultaten.

 

 • Investeer in je ondernemersvaardigheden en het verbeteren van je mindset.
  Dit wordt vaak vergeten, maar: ondernemersvaardigheden moet je leren. Net zoals je iedere dag aan je mindset ‘moet’ werken. Als je voelt dat je altijd kansen kunt creëren, sta je veel meer onthecht en relaxter in je bedrijf. Dit gaat het vaak snelste als je begeleid wordt door een goede coach. En vergeet niet: als jij niet bereid bent om in jezelf te investeren, waarom vraag je dat dan wel van klanten? 🙂

Je reactie op dit artikel is heel welkom!

P.s. Nieuwe waardevolle artikelen ontvangen?

Start hier meteen met het aantrekken van de klanten die bij jou passen.

Download de Gratis Checklist “In Beeld bij je klant” en ontvang tevens regelmatig waardevolle artikelen, tips en inspiratie.Download de Gratis Checklist: In Beeld bij je klant
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Interessant artikel? Deel het met je netwerk.
Geen reactie's

Geef een reactie