Checklist: hoe jouw gedrag als ondernemer je merk beïnvloedt - Anne Quaars | De Beeldstrateeg | Branding Business School
16542
post-template-default,single,single-post,postid-16542,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Checklist: hoe jouw gedrag als ondernemer je merk beïnvloedt

Ik denk dat ondernemers soms onderschatten hoe belangrijk ze zelf zijn. En met zelf bedoel ik: onze persoonlijkheid en hoe we ons gedragen. Misschien is dat uiteindelijk wel het meest bepalend voor de mate waarin je als ondernemer klanten aantrekt. Mensen doen zaken met mensen. Mensen die ze kennen, vertrouwen en leuk vinden.

Natuurlijk: als je wilt dat klanten voor je kunnen kiezen, moeten ze weten dat je er bent. Zichtbaarheid is een eerste stap. Treffende beelden, scherpe taal en een goed podium zijn belangrijk. Toch zien we daarbij vaak iets over het hoofd.

Er is weinig dat zó aan een merk blijft kleven, als de directe houding en het gedrag van de mensen die het merk representeren.

 • Wil je zichtbaar en aantrekkelijk zijn voor je klanten?
 • Wil je klanten in het hoofd en hart raken, zodat ze ‘verliefd’ op je worden?
 • Een ijzersterk merk bouwen, waarmee je sneller klanten aantrekt?

Een sterk merk (met een positief imago) dat klanten als een magneet aantrekt heeft niet alleen een onderscheidende buitenkant maar op de eerste plaats een prachtige binnenkant. Zo’n binnenkant is niet alleen prettig, maar doet ook wat het belooft en is zeer waardevol voor een klant. Denk dus niet alleen na over looks van je bedrijf, maar ook over het gedrag van jouzelf als ondernemer en van de eventuele medewerkers en de waarde die jullie leveren voor klanten.

In het beste geval passen buiten- en binnenkant helemaal bij elkaar. Als Beeldstrateeg adviseer ik dan ook om altijd iets van je persoonlijkheid en waarden te laten zien in de looks van je bedrijf – en dus ook je beelden. In onderstaande checklist vind je tips om dat te doen.

**Mini-checklist** naar een aantrekkelijke “merk-binnenkant”

Wil je je merk versterken? En écht aantrekkelijk worden voor klanten? Kijk dan niet alleen naar de buitenkant, maar ook naar de binnenkant van je merk. Jazeker, jouw eigen gedrag. Bij een sterk merk matchen binnen- en buitenkant helemaal.

Met de korte checklist hieronder maak je een start op 2 cruciale “brandingselementen”.

 

 1. Welke waarden zijn belangrijk voor jouw bedrijf?

Wat vind je belangrijk om in je bedrijf tot uitdrukking te brengen? Wat lééf jij in je bedrijf? Is het bijvoorbeeld bedrijfsplezier, respect, vrijheid, integriteit, lef?

 • Draag deze waarden consequent en bewust uit in gedrag.
  Hoe komen ze bijvoorbeeld tot uiting in de manier waarop je klanten helpt, de diensten die je levert, hoe je onderneemt, kritiek ontvangt?
 • Durf ook af en toe te reflecteren en feedback te vragen.
  Wat je zelf denkt uit te stralen komt niet altijd overeen met wat anderen ervaren 😉
 • Laat deze waarden ook terugkomen in je communicatieuitingen.
  • Wat betekent het voor de woorden en taal die je kiest op je website, je folders, de blogs die je schrijft, in de gesprekken die je hebt?
  • Welke toon waarmee je communiceert past bij deze waarden? Hoe je klanten en publiek aanspreekt?
  • Welk gedrag (jazeker, van jouzelf en je medewerkers ) past daarbij?
  • Besteed ook aandacht in je beeldstrategie aan deze waarden. Vertellen de beelden die je gebruikt ook hoe belangrijk deze waarden zijn bij jouw bedrijf? Herken je ten minste één van je merkwaarden terug in je beeldmateriaal?

 

 1. Durf persoonlijkheid te laten zien

Als mensen zaken willen doen met mensen, durf dan ook iets menselijks te laten zien. Laat jezelf zien. Iets waarin je anders bent dan anderen, waar je mee opvalt. Het zorgt ervoor dat mensen zich makkelijker met je kunnen verbinden.

 • Wat is je oprechte missie als ondernemer?
  Komt dit tot uiting in je communicatie (website, teksten, beelden, etc.?)
 • Laat jij je “authentieke zelf” zien op het beeldmateriaal dat en de taal die jij gebruikt?
  Zoals jij echt bent en wat helemaal past bij waar je voor staat? En nog belangrijker: wat je waar kunt maken?
 • Kunnen potentiële klanten, op basis van de beelden en taal die je gebruikt, inschatten waar je voor staat? Wat je visie is en waarin jij anders dan anderen bent?
 • Durf jij iets “eigenaardigs” te laten zien in je beelden, iets waarin jij uniek bent?
 • Vertel je een eigen verhaal, dat waarde toevoegt aan je diensten voor klanten?

Ik ben zeer benieuwd naar je reactie op dit artikel en de korte checklist op deze 2 brandingselementen. Voeg hieronder je reactie of vraag toe en ik kom er graag op terug.

Wil je nog meer weten over hoe je aantrekkelijk wordt voor klanten? Hoe je gezien en onthouden wordt? Neem dan deel aan mijn workshop “Kom IN BEELD bij je klant” op 9 en 23 september. Tijdens deze workshop leer je in één middag hoe je beeld gebruikt om je marketing onweerstaanbaar te maken. Kijk hier voor meer informatie. 

Download de Gratis Checklist “In Beeld bij je klant”Download de Gratis Checklist: In Beeld bij je klant
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Interessant artikel? Deel het met je netwerk.
1Reactie
 • Anthoinette Versluijs
  Geplaatst op 20:32h, 16 augustus Beantwoorden

  Zeer overtuigend artikel!
  Ik weet uit ervaring dat eerst de binnenkant geldt en van daaruit volgt de rest; de buitenkant dus.! Het gaat niet enkel om een prachtige website of een blitse folder. Het is even leuk ,maar als we verder geen inhoud hebben dan ben je gauw klaar, als ondernemer maar vooral als mens. Wat hebben we aan gebakken lucht? Er is al zoveel leegte. Waar is de verdieping? Mensen worden overladen met zoveel prikkels. Het is belangrijk om in jezelf te kijken als mens en als ondernemer. Wie ben ik? wat wil ik ? wat is mijn missie,?mijn visie? wat is mijn drijfveer?? Als we het niet in onszelf vinden, waar vinden we het dan? Belangrijk als ondernemer om te vertrekken vanuit jezelf en je dan te verplaatsen in de ander.
  Authenticiteit is het sleutelwoord! En dan afstemmen vanuit het hart en het hoofd en je handen. Hoofd, hart handen, daar doen we het mee. We hebben de keuze. Blijven we onze drijfveer volgen of doen we wat anderen verlangen? Zijn we onszelf of zijn we een copy geworden?
  Ik geloof in ondernemerschap en ook in persoonlijk contact, van mens tot mens. Ik geloof in groei voor ieder mens, voor iedere ondernemer die dat echt wilt. Ik geloof ook in mijn dochter Anne Quaars. De Beeldstrateeg. xx

Geef een reactie