Waarom ik het niet erg vind om veel gratis weg te geven - Anne Quaars | De Beeldstrateeg | Branding Business School
17086
post-template-default,single,single-post,postid-17086,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Waarom ik het niet erg vind om veel gratis weg te geven

Waarom ik het niet erg vind om veel gratis weg te geven

Het was even stil in het restaurant. Totdat zij in gesprek raakten. Voor het raam aan tafel zaten twee ondernemers. Ze waren druk in gesprek. Of beter gezegd: verwoed in een flinke discussie. Het aanwezige personeel hield hun adem in.

“Lisette, ik snap niet dat jij zoveel kennis weggeeft, daar hoor je toch voor betaald te krijgen? Dit is eigenlijk het verpesten van de markt! ‘Maar ik word er ook voor betaald!’, zei Lisette.

“Huh? Net zei je nog dat je veel weggeeft. Nou snap ik er helemaal niets meer van! Vertel, hoe zit dat nou?”

En toen begon Lisette te vertellen. Dat ze, als kennisondernemer haar brood verdiende met kennis, en toch een wezenlijk deel van haar zeer waardevolle kennis weggaf. Gratis. Doelbewust. En zonder er meteen iets voor terug te verwachten.

Dat daardoor klanten bij haar aanklopten. Zonder dat ze deze mensen eigenlijk ooit persoonlijk gesproken had. Want, zo hoorde ze dan terug, “ze wist er blijkbaar nogal wat vanaf”.

Dat ze eigenlijk zelden aan acquisitie deed. En toch een fijne continue stroom aan klanten had. Waardoor ze heel relaxt kon ondernemen.

Je begrijpt vast wel dat ik geen Lisette ken die op deze manier in gesprek is in een restaurant. De discussie over het delen van waardevolle content hoor ik echter regelmatig. Mensen denken dat klanten dan niet meer zullen betalen voor hun kennis, als ze het gratis weggeven. Of dat klanten de waarde er niet van inzien.

Ik kijk daar anders naar. Het systeem van Lisette helpt mij juist. Het is wat ik helemaal omarm in mijn bedrijf. Waar ik heilig in geloof en wat zorgt voor meer klanten zonder koude acquisitie.

Veel kennis en ideeën delen zorgt ervoor dat je een expertstatus opbouwt. En als je het goed doet, schept dat een band en vertrouwen. Je raakt iets bij de klanten die jij wilt bereiken waardoor je ze met gemak aantrekt. Het is de etalage van een kennisondernemer.

Klanten krijgen door enthousiast over je vak te vertellen, wie wil dat nou niet? Maar zo simpel is het natuurlijk ook weer niet. Het vraagt wel een goede aanpak.

Tot hoever ga je bijvoorbeeld in het delen van je kennis? Want je wilt natuurlijk liever dat niet dat potentiele klanten dan zeggen: “Nou bedankt voor de tip/het idee/deze informatie!” en er geen enkele reden meer is om ooit nog bij jou voor een betaald aanbod aan te kloppen, waar je ze nog veel beter mee kunt helpen. Of dat ze dan zelf aan de slag gaan, maar eigenlijk nauwelijks resultaat halen omdat ze eigenlijk niet alle kennis hebben of deze niet goed toepassen. Zonde voor iedereen.

Optimaal inzetten van informatiemarketing vraagt daarom om een slimme inzet. Om focus. Om timing. Om dosering. Om verwerkbaarheid. Om een juiste intentie. En om relevantie.

Meer weten over hoe je dit toepast?

P.s. Meer weten over hoe je dit toepast?

Download de Gratis Checklist “In Beeld bij je klant”Download de Gratis Checklist: In Beeld bij je klant
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Interessant artikel? Deel het met je netwerk.
Geen reactie's

Geef een reactie