Ben jij bereid om kritiek te ontvangen? - Anne Quaars | De Beeldstrateeg | Branding Business School
17559
post-template-default,single,single-post,postid-17559,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Ben jij bereid om kritiek te ontvangen?

Ben jij bereid om kritiek te ontvangen?

‘ Jezus, Anne, wat doe jij nu weer, dit slaat echt nergens op’
‘ Je bent wel érg zichtbaar hoor….’
‘ Komt op den duur wel erg je neus uit, al die gratis webinars van die “übersuccesvolle coaches” ’
‘ En wie ben jij dan wel niet, dat je jezelf business coach noemt’.
‘ Je reageert veel te lief, ik wou je gewoon even de les lezen over je irritante advertentie.’
‘ Je komt wel erg hard over, dit is niet de “ECHTE” Anne die ik ken’
‘ Je hebt het wel heel erg makkelijk he (…) Jij hebt makkelijk praten, Anne, in jouw situatie jou is heel makkelijk om je droom te leven’

 

Ben jij bereid om kritiek te ontvangen als zelfstandige?

Stuk voor stuk opmerkingen die ik van mensen kreeg. Sommige van onbekenden die graag trollen op facebookposts ( dat soort rommel delete ik trouwens zonder me schuldig te voelen 😉 ). Sommige van mensen die ik heel erg liefheb. Soms doet het pijn. En soms interesseert het me geen reet.

Ik vertel dit niet vanuit een “och arme ik” – ik hou niet zo van slachtofferschap. Ik had er gewoon nog nooit over nagedacht, dat dit er bij hoort, toen ik mijn baan opzegde en voor het ondernemerschap koos. Ik wou “gewoon” gaan doen wat ik het liefste deed. En daar mensen goed mee helpen en een succesvol bedrijf omheen bouwen.

Ik had tot een jaar geleden ook nooit bedacht dat als je succesvol wilt worden, dat je steeds op een hoger, dieper, niveau uitgedaagd wordt om achter jezelf te gaan staan. Je wordt soms zo ongelofelijk met jezelf en je overtuigingen geconfronteerd. Ik denk dat dit de reden is waarom zo veel zelfstandigen zichzelf zo f0cking in de weg zitten. Of liever gezegd: lekker blijven zitten waar ze zitten.

We denken dat we een ‘hobbel’ over moeten als we uit die comfort zone treden.

Als we dat eerste webinar willen geven.
Een post plaatsen waarin we iets persoonlijks delen.
Een nieuw programma, product of aanbod lanceren.
Een klant om de deal vragen.
Eindelijk eens die prijs omhoog gooien, omdat we het -verdorie- gewoon waard zijn.
Een klant “weigeren”, omdat die niet (meer) past bij jouw waarden.
Een live video met onszelf erop, de wereld in slingeren.

We verzamelen al onze moed en dan pakken we dat “podium”, steken we onze nek uit en vertellen we de wereld waar we voor gaan en staan. Het vraagt nogal wat moed, ten slotte, om naar die schijnwerpers toe te lopen, stevig in dat licht te gaan staan en vol overtuiging te zeggen “ He luister eens, dit ben ik en dit is wat ik voor jullie kan betekenen. Wie doet er mee?”. Als we dat dan maar eenmaal hebben gedaan, dan zijn we die hobbel wel over. Zo denken we.

Maar weet je? Dan BEGINT het pas.

Want dan ben je out in the open.
Dan kan het zomaar zijn dat je volle bak tegenwind in je “bakkes” krijgt. 😉

Want ineens vindt iedereen wat van je. Gaan mensen jou kennen die jij andersom niet kent. Krijg je positieve reacties, maar ook kritiek. Soms opbouwend, soms onterecht, soms onder de gordel en soms keihard en op de persoon. It’s all in the game.

Kun jij dat dragen? Ben jij bereid om dat aan te gaan?
Ben jij bereid om ook DAT te ontvangen, en te laten voor wat het is? En jouw waarde niet te laten definiëren door anderen? En je er nooit, maar dan ook nooit, door tegen te laten houden?

Het is heel menselijk, om als de reacties positief of lovend zijn, te roepen: “Hé, kijk eens, ik heb dit bereikt, that was me!” Het is niet zo lastig, om dan achter jezelf te staan.

Maar sta je er ook achter als dat resultaat eens tegenvalt?
Als iedereen kritiek heeft.
Als er geen klant is die je dienst wil kopen.
Als de “autoriteiten” het belachelijk vinden.
Als niemand nog ziet wat de waarde is?

Als dat allemaal wegvalt, sta jij er dan nog steeds achter?
Gewoon, omdat het van binnenuit komt? Ik heb me nooit bewust beseft, tot wellicht een jaar geleden, dat succes ( en ja: ook geld verdienen) eigenlijk vooral gaat over persoonlijke groei. Natuurlijk: je moet een dienst hebben die van waarde is voor mensen, goede marketing toepassen, kunnen verkopen, een eigen, aantrekkelijk “merk” hebben, een goede money mindset, een slim verdienmodel en al die andere “trucjes” die je moet beheersen… Maar het begint bij jou. Ben jij daartoe bereid? Om dit te dragen, om naar jezelf te durven kijken in die spiegel en volmondig te zeggen: “ JA, ik ga dit f0cking avontuur aan!”

Want dat is wat het is: (en dat is mijn favoriete uitspraak ever, van Jim Rohn) “Succes is what you attract by the person you become”.

P.s. Nieuwe waardevolle artikelen ontvangen?

Start hier meteen met het aantrekken van de klanten die bij jou passen.

Download de Gratis Checklist “In Beeld bij je klant” en ontvang tevens regelmatig waardevolle artikelen, tips en inspiratie.Download de Gratis Checklist: In Beeld bij je klant
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Interessant artikel? Deel het met je netwerk.
5 Reactie's

Geef een reactie