Hoe zorg je dat het kwartje bij je klant valt? - Anne Quaars | De Beeldstrateeg | Branding Business School
16824
post-template-default,single,single-post,postid-16824,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
“Hoe je beeldstrategie zorgt dat het kwartje bij je klant valt”

Hoe zorg je dat het kwartje bij je klant valt?

Regelmatig hoor ik ondernemers met dit soort opmerkingen over hun klanten. Er is een soort frustratie over dat het kwartje bij de klant maar niet valt. Nog even los van de vraag of praten over je klant nu zo verstandig en wenselijk is; wat kan er aan de hand zijn? En is het op te lossen?

Er speelt van alles bij deze ondernemers. Frustratie, dat hun waarde niet (meteen) gezien wordt. Twijfel steekt de kop op, over of hun aanbod toch wel zo goed is als ze zelf dachten. Boosheid, dat de klant niet meer bereid is om ‘nog te betalen voor kwaliteit’. Nochtans zijn het vakmensen. Maar ze dreigen soms hun ondernemersplezier te verliezen door dit soort dingen.

En dat is zonde. Want ik denk dat het in veel gevallen echt anders kan. Iemand waarde in laten zien is grotendeels een (communicatieve) vaardigheid. Dat is, kortom, dus te leren. Een aanbod ontwikkelen dat een klant wil en echt helpt ook. En maar zelden is geld écht het probleem. Wat speelt er dan?

De valkuil van veel ondernemers is dat ze (te) veel bezig zijn met zichzelf en hun eigen proces. Daar is op zich niets mis mee, maar voor je klant is niet meteen duidelijk wat dat hem dan oplevert. What’s in it for me? Of: waarom moet ik hier iets mee? Dat vraagt hij zich af.

Ik denk dat het in veel gevallen gaat over ‘het haakje bij de klant’ zoeken. Niet je boodschap naar binnen duwen, maar iemand uitnodigen om jouw verhaal in zich op te nemen. Mijn stelling is dat je het een klant zo makkelijk mogelijk moet maken om jouw waarde in te laten zien. En dat doe je door je boodschap en ja, ook het beeld en je  beeldstrategie, helemaal op hem af te stemmen.

Afstemmen op je klant betekent dat je je in zijn perspectief moet verplaatsen. Stop met navelstaren en ga eens goed luisteren. Zodat je echt snapt waar een klant naar toe wil. En vervolgens over jouw aanbod kan praten in de vorm van baten. Voor hem. Hoe het hem helpt te komen waar hij wil geraken. Niet de eigenschappen, maar wat het oplevert. Het is nog steeds hetzelfde aanbod, maar je presenteert het op zo’n manier dat een klant het ineens wél ziet staan. Het is relevant geworden.

In alles wat je doet spits je je toe op de behoefte van je klant. Ken zijn probleem, waar hij van wakker ligt. Weet wat voor hem belangrijk is, en waarom dat belangrijk is. Dat moet zo urgent zijn dat hij bereid is om ervoor te betalen. Spreek zijn taal. Luister naar zijn perspectief. En stem je eigen marketing er op af.

Doe het ook in je beelden, door na te denken over een slimme beeldstrategie die aansluit bij de belevingswereld van je klant. Laat in een oogopslag zien dat je je verdiept hebt in je klant, in plaats van alleen te zenden.

Hoe je dat doet? Een aantal suggesties.

  • Gebruik bijvoorbeeld beelden die op de één of andere manier herkenbaar zijn voor je klant.
  • Personages, modellen of figuranten waar hij zich mee verbindt of zich mee kan identificeren.
  • Beelden die een oplossing laten zien voor een probleem dat hij ervaart.
  • Of confronteer door een afbeelding te gebruiken die laat zien wat niets doen aan zijn probleem, hem kost.
  • Een andere mogelijkheid is om juist een inspirerende afbeelding, foto of illustratie te gebruiken die past bij het doel dat hij wil bereiken.
  • De mogelijkheden hangen uiteindelijk ook altijd af van de manier waarop jij je in de markt hebt gepositioneerd en waar je in je marketing nadruk op legt.

Met deze (beeld)strategieën kom je binnen bij je klanten. Maar om je merk écht onweerstaanbaar te maken voor klanten is er natuurlijk meer nodig. Wil je weten wat jou nog meer helpt hierbij?

Deze week bied ik gratis coachingssessies aan voor een selecte club ondernemers. In deze individuele sessie leer ik je de strategieën die jij vandaag nog kunt toepassen in jouw eigen bedrijf om gezien en onthouden te worden en waarmee je onweerstaanbaar wordt. Maar let op: dit is niet voor iedereen. Wil je weten wat je moet doen voor een gratis sessie? Vraag hier een gratis strategiegesprek aan.

Interessant artikel? Deel het met je netwerk.
Geen reactie's

Geef een reactie