Hoe breng je de waarde van ‘vage’ en/of ‘lastige’ diensten in beeld? - Anne Quaars | De Beeldstrateeg | Branding Business School
16789
post-template-default,single,single-post,postid-16789,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Hoe breng je de waarde van ‘vage’ en/of ‘lastige’ diensten in beeld?

Hoe breng je de waarde van ‘vage’ en/of ‘lastige’ diensten in beeld?

Laatst werd ik geïnterviewd voor Zeeland Business. Het gesprek ging (het zal eens niet..) over hoe je als ondernemer beeld kunt gebruiken om jezelf te onderscheiden. Hoe je letterlijk meer in beeld komt bij je klant. En bovenal: hoe je de waarde van je dienstverlening in een oogopslag kunt vangen, zodat een klant voor je kan kiezen.

De journaliste zei: ‘Dat klinkt goed. Maar nu was ik gisteren bij een man die implementatie van ERP-software doet. Hoe zou nu zo iemand de waarde/resultaat van zijn dienst kunnen vangen?

Ik hoor deze vraag vaker bij dienstverleners. Ze schieten soms zelfs in de stress. Want hun dienst is niet altijd tastbaar en concreet. Wat doe je dan met je visuele marketing? De oplossing die vaak gekozen wordt: geen beeld of een nietszeggende duizend-in-een-dozijn-stockfoto met het risico op clichés.

Mijn antwoord op deze vraag is meestal: dat is helemaal afhankelijk van jouw marketing. Ja, sorry, flauw he 😉 Hoe je je gepositioneerd hebt. Waarin jij anders bent. Op welk resultaat van je dienstverlening voor je klant je de nadruk legt. Wat jouw dienst betekent voor het leven, carrière, relaties, tijd, geld, etc. van jouw klant.

Een voorbeeld: leg jij in je marketing de nadruk op het fijne en efficiënt samenwerken met collega’s dankzij deze software of juist op kostenbesparing nu alle systemen goed met elkaar communiceren? Misschien wel op allebei. Hoe dan ook: je kunt je voorstellen dat dit voor de beeldkeuze nogal een verschil is.

Een stappenplan

De oorzaak van dit ‘probleem’ is dat we denken in middelen in plaats van: ‘wat wil ik bereiken’.

 • De eerste stap van de oplossing is jezelf een aantal vragen te stellen.
  • Wat wil ik met mijn marketing bereiken?
  • Wat moet de ander voelen/weten/vinden?
  • Welke waarde heb ik te bieden?
  • Welke boodschap heb ik eigenlijk? Op welke argumenten leg ik de nadruk?
  • Welk resultaat beloof ik? Wat zijn de gevolgen voor een klant als hij voor mij kiest?
 • Pas in tweede instantie ga je kijken hoe beeld hieraan bijdraagt.
  • Welke rol kan beeld hierbij hebben? Welke functie zou beeld moeten hebben? Moet het triggeren, confronteren, inzicht geven, aandacht trekken, nieuwe ideeën geven? Kortom: welke boodschap ga je zichtbaar maken?

Als je vanuit die hoek beredeneert, kunnen er allerlei nieuwe ideeën ontstaan. Hieronder deel ik even een brainwave die ik had, toen ik deze vragen toepaste op het voorbeeld van de softwareman hierboven. 

 • Hij zou kunnen laten zien in welke situaties hij waarde kan toevoegen (beginsituaties) met heldere voorbeelden en het probleem erbij, zodat een klant ineens snapt dat de irritante situatie waar hij in zit, anders kan.
 • Hij zou letterlijk het implementatieproces in beeld kunnen brengen, dat hij volgt bij klanten op kantoor, zodat anderen ineens snappen wat de beste man nu eigenlijk doet, hoe dat afwijkt van andere aanbieders en wat hij toevoegt voor zijn klanten.
 • Misschien laat hij de tevreden blik van een klant achter zijn computer na zijn bezoek met installatie van de software zien.
 • Misschien interviewt hij wel klanten voor een recensie en plaatst hij er een portretfoto bij in hun werksituatie. Geeft hij zijn klanten letterlijk een gezicht, om meer “bewijslast” te genereren.
 • Misschien kiest hij ervoor om allerlei verschillende klanten met zeer uiteenlopende werksituaties te laten zien, om duidelijk te maken voor hoeveel verschillende toepassingen de software een oplossing kan zijn.
 • Misschien laat hij, om het principe van ERP-software te duiden, een grote hoop computers zien die aan elkaar geknoopt zitten. Vergezeld van een heldere zin die meteen duidelijk maakt wat ERP-software nou eigenlijk is (ik wist het tot een week geleden namelijk echt niet… 😉 )
 • Misschien kiest hij ervoor om prettig samenwerkende collega’s in beeld te brengen, die dankzij de software veel minder gedoe hebben rondom verschillende systemen.
 • Misschien gebruikt hij wel een doolhof, als metafoor voor het probleem van een “softwaredoolhof” waar zijn klant in zit en hoe hij hen daar doorheen helpt.
 • Of misschien stelt hij zich vooral persoonlijk voor, omdat hij vindt dat de software al onpersoonlijk en ontoegankelijk genoeg is en hij juist als mens het verschil er in maakt.
 • Of misschien geeft hij allemaal wat-niemand-nog-weet-tips waar de software nog meer voor gebruikt kan worden. Uiteraard compleet met fotografie en video’s.

Je ziet: je kunt de gekste voorbeelden bedenken. En toch: eigenlijk gaat het daar helemaal niet om. Beeld is belangrijk, maar uiteindelijk ook gewoon een marketinginstrument. En een instrument is zo goed als zijn inzet & toepassing.

Een paar vragen om je op weg te helpen.

 • Wat wil je betekenen voor klanten? Welk resultaat beloof je en waar leg je het accent op in je marketing?
 • Waarin ben jij onderscheidend? Welke onderscheidende visie heb je?
 • Waar is het meest “urgente argument” voor je klant? Welke voordelen ervaart je klant straks? Waarom is dit voor hem belangrijk? Welke beeldassociaties kun je daar omheen maken?

Wil je meer weten over hoe jij dit kunt toepassen in jouw marketing? Op 23 september vertel ik hier meer over tijdens de workshop ‘Kom IN BEELD bij je klant’. Kijk hier voor meer informatie. Een aantal reacties van eerdere deelnemers: ‘Ik snap nu veel beter wat de kracht van beeld is en hoe ik het kan toepassen.’ En ‘Ik ben stap voor stap meegenomen in hoe ik beeld beter kan toepassen in mijn bedrijf. Dank je wel Anne.’ Bekijk hier het aanbod.

Download de Gratis Checklist “In Beeld bij je klant”Download de Gratis Checklist: In Beeld bij je klant
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Interessant artikel? Deel het met je netwerk.
Geen reactie's

Geef een reactie