5 tips voor geloofwaardige corporate fotografie - Anne Quaars | De Beeldstrateeg | Branding Business School
15833
post-template-default,single,single-post,postid-15833,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

5 tips voor geloofwaardige corporate fotografie

5 tips voor geloofwaardige corporate fotografie

Onlangs kwam ik op de website terecht van een lokale, zeer betrokken ondernemer. Hij kent al zijn klanten persoonlijk. Terwijl de site zich voor mijn neus opent, staar ik naar het scherm. Ik zag spierwitte Amerikaanse fabriekstanden, geforceerde settings en clichématige zakelijke meetings. Verwonderd, dat was ik.

Ik ken de helft van het personeelsbestand. Die zien er zeker niet zo uit. Voor de goede orde, met de website op zichzelf was helemaal niets mis. Met stockfoto’s op zichzelf ook niet. Maar wel met de geloofwaardigheid van de foto’s in relatie tot het bedrijf.

Ik vind het zonde en onnodig. Ik gun het ieder bedrijf om authentiek te communiceren – er even vanuit gaande dat ze dat ook zijn 😉 . Het kan ook; niet alleen met woorden, zeker ook met fotografie.  Maar hoe pak je dat aan en hoe breng je je organisatie geloofwaardig in beeld? Ik geef je enkele tips voor het opstellen van een treffende beeldstrategie.

1) Breng je missie in beeld
Met beelden communiceren we. Die boodschap straalt af op je bedrijf. Als je sturing wilt op de signalen die je als bedrijf uitzendt, zul je je daar dus eerst bewust van moeten zijn. Geloofwaardigheid begint dus bij je eigen identiteit. Waar staat jouw bedrijf of dienst voor? Welke waarden draag je uit? Wat is de missie, visie, ambitie, wie zijn de klanten en stakeholders?

2) Stuur op communicatie in plaats van een mooi plaatje
Misschien denk je wel:’ Ja maar, ik wil gewoon een paar goede beelden.’ Het lijkt misschien wat hoogdravend en veel werk. Maar dit is de enige manier waarop je consistent en consequent je merk laadt met beelden. En belangrijk nog: er sturing op hebt. Anders is het in het beste geval een toevalstreffer. Of een leuke creatieve zet van de fotograaf die dat toch vast wel zal ‘ aanvoelen’.

3) Betrek een professional tijdig
Als je besluit om een professionele fotograaf of beeldstrateeg in te huren, nodig deze dan vroeg in het traject uit. Hij of zij kan met je mee denken aan de hand van jouw doelen. En minstens zo interessant: een nieuw perspectief aanreiken. Door deze samenwerking krijgt hij of zij ook beter beeld bij wat voor jou als opdrachtgever belangrijk is. Iets dat het resultaat ten goede komt.

4) Wat wil je vertellen en uitstralen?
Dit is de volgende stap. Als je voor ogen hebt wat je merkwaarden zijn, wie je wilt aanspreken, welke ambities er zijn, etc. bepaal je de boodschap en uitstraling. Dit geeft je handvatten om naar beeld toe te werken. Maak het vooral concreet. Wil je bijvoorbeeld toegankelijk en benaderbaar zijn, laat dan je eigen gezicht of medewerkers zien en breng in beeld hoe je in samenwerking of gesprek met anderen tot resultaten komt. En vermijd dan de gelikte Amerikaanse stijl – om maar wat te noemen.

5) Een concept is de basis
Op basis van je merkwaarden, boodschap en uitstraling maak je de vertaling naar een concept voor beeld. Soms is dat concept niet meer dan specifieke richtlijnen voor een stockfotobank. Dan volstaat het om met die handreiking in een stockfotobank te speuren.

Wil je echt onderscheidend zijn? Dan loont het vaak ook om een professioneel fotograaf in te huren. Samen kun je een concept voor de fotografie / beeldmateriaal ontwikkelen. Op basis van jouw unieke identiteit. Dat hoeft overigens ook niet de wereld te kosten.

Dit is zeker waardevol wanneer je werkt aan een (re)branding of je bedrijf goed wilt positioneren. Je investeert dan immers in het communiceren van datgene wat jouw bedrijf uniek maakt. Beeld is daarbij een krachtig instrument. Een goede huisstijlbeeldenbank kan jaren mee. Daarmee kun je consequent jouw unieke kracht naar voren blijven brengen.

Ik geloof dat ieder bedrijf en ieder persoon die unieke kracht heeft. De vraag is hoe jij hem laat zien.

Als beeldstrateeg en fotograaf kan ik je daar mee verder helpen. Ik denk graag met je mee hoe dit voor jou kan werken. Neem contact met me op.

Download de Gratis Checklist “In Beeld bij je klant”Download de Gratis Checklist: In Beeld bij je klant
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Interessant artikel? Deel het met je netwerk.
Geen reactie's

Geef een reactie