De gevolgen van niets-doen - Anne Quaars | De Beeldstrateeg | Branding Business School
17493
post-template-default,single,single-post,postid-17493,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

De gevolgen van niets-doen

De gevolgen van niets-doen

Als je klant interesse heeft, maar toch niet koopt

Stel je voor. Je bent in gesprek met een potentiële lievelingsklant. Jullie hebben een klik. Hij worstelt ergens mee waar jij heel goed mee zou kunnen helpen. En sterker nog; dat zou je heel graag doen. Je zou hem écht kunnen helpen. Daarom doe je een voorstel. Echt zo’n aanbod waar jij heel trots op bent.

Je potentiele klant is aanvankelijk heel enthousiast.
“ Ik vind het interessant” of: “Klinkt goed!”

Maar toch besluit hij niet te kopen. En dat terwijl hij heel veel interesse heeft.
Verwonderd blijf je achter. Hoe kan dit? Het zou hem zo helpen!

Ik heb dit vroeger regelmatig gehad. Superfrustrerend vond ik het. En ik hoor het ook van andere ondernemers. Hun lievelingsklanten aantrekken is lang niet altijd het probleem. Hen overtuigen van de waarde die ze te bieden hebben, des te meer.

Wat ik me toen onvoldoende realiseerde, is dat marketing er ook op gericht is om een bepaalde urgentie te creëren. Het zorgt ervoor dat je klant niet zegt: “Dit vind ik op zich wel leuk”, maar: “Dit heb ik nodig.

Urgentie zorgt er niet alleen voor dat jouw klanten gaan snappen wat je aan waarde te bieden hebt. Maar belangrijk nog: wat nodig is om tot ACTIE te komen.

Hoe zorg je er nu voor dat jouw marketing urgentie oproept?
Ik geef je hier een, voor mij persoonlijk, belangrijk idee. (Wil je er meer weten, kom dan dinsdag 28 februari om 09.30 naar mijn gratis online training)

“ Laat de consequentie zien van niets doen “

Mensen zijn gewoontedieren. Ze zitten, over het algemeen, graag in de “comfort modus”. Oók als ze eigenlijk niet helemaal zijn waar ze zouden willen zijn, kan het nog steeds zo zijn dat die comfort modus een bepaalde veiligheid biedt. Je weet ten slotte wel wat je hebt in je comfort modus (ook al is het dus niet ideaal). Verlaten van die comfort modus betekent iets nieuws, en daarmee onzekerheid. Je snapt: dit is allemaal niet zo’n heel rationeel proces. Mensen zijn ook niet echt rationele wezens… Goed, dat terzijde 😉

Terug naar jouw marketing. Dat betekent dus, dat er een prikkel moet zijn om dit te niets-doen te doorbreken. Mensen komen pas in actie als de “kosten” van niets doen, opwegen tegen de onzekerheid van iets nieuws. En ze zich dit ook beseffen – dat is wel even cruciaal om te vermelden ;-)..

Niets-doen is ook een keuze. En dat heeft ook kosten. Vaak meer dan mensen meteen beseffen. Denk aan de kosten van niet-investeren in de noodzakelijke kennis om je bedrijf naar een hoger level te tillen. En hoeveel geld, tijd, energie, onzekerheid, gedoe en stress het kost om zelf te ploeteren. (Ik kan het weten).

Kosten zijn ook kansen die je laat liggen. Mogelijkheden die je onbenut laat. Gemiste klanten. Gemiste omzet. Verspild budget. Stress. Slechte relaties. Ongezondheid. Onbenut toekomstpotentieel. Tijd die je veel beter had kunnen besteden, etc.

Of kansen die wellicht nooit meer krijgt. Eén van mijn klanten begeleidt gezinnen met jonge kinderen waarbij een ouder zal komen te overlijden. Om goed afscheid te nemen, zodat de kinderen zo goed als mogelijk verder kunnen na zo’n ingrijpend verlies. Je voelt meteen: dit is iets wat je maar 1 keer kunt doen en zo essentieel is in een mensenleven. Als je dit niet doet, hebben kinderen daar mogelijk de rest van hun leven last van.

Ik hoor regelmatig dat mensen het bespreken van de kosten van niets-doen een “ethisch obstakel” vinden, als ze hun potentiële klanten zouden wijzen op de kosten van niets-doen. Want ja: je vraagt er geld voor natuurlijk. (Je moet het maar durven… 😉 Ze houden zichzelf dan tegen het überhaupt aan te kaarten. Maar realiseer je je dan ook, dat je daarmee een positieve verandering voor iemand anders tegenhoudt? Je bent er om te helpen.

Ik vraag me af: wat zou een dokter doen, als hij eenmaal een diagnose heeft gesteld. Als duidelijk wordt dat je ziek bent, er ligt een behandeling waarvan duidelijk is dat die uitkomst biedt. Maar jij, als patiënt, blijft maar wikken en wegen. Dan zou het toch gek zijn als zo’n arts niet op zijn minst met je bespreekt wat er gebeurt als je niets doet? Welke risico’s er zijn, als je niet behandeld wordt? Dan vinden we heel normaal en logisch.

Maar als het om ons eigen aanbod gaat, vinden we ineens dat die vlieger niet opgaat. Laat me je dan zeggen dat het probleem dan waarschijnlijk meer zit in dat jij nog niet achter jezelf of je aanbod staat. (Of je hebt problemen met geld, dat zou ook kunnen.) Want als jij weet dat je mensen ECHT kunt helpen, waarom zou je ze dan niet helpen om op zijn minst een afgewogen keuze te maken of ze daar op ingaan? Een afweging tussen: wat zijn de voor- en nadelen van de huidige situatie, t.o.v. van de verbeterde situatie die mogelijk is?

Je zet niemand een pistool tegen het hoofd. De klanten die ik help zijn er ook niet op uit om zo makkelijk mogelijk heel veel geld te verdienen. Of om iemand een poot uit te draaien. Ik denk overigens, dat er dan veel gemakkelijkere manieren zijn dan zelfstandig dienstverlener zijn. Ze willen op de eerste plaats van betekenis zijn. Maar het vraagt lef: om impact te durven hebben. En om volledig achter jezelf te gaan staan.

Wat houdt jou nog tegen om de consequentie van niets-doen bespreekbaar te maken?

Ik ben erg benieuwd naar je reactie. Je kunt hem onderaan dit artikel zetten.

Wil je nog meer weten?

Over hoe je de klanten overtuigt die ECHT bij jou passen? Start dan hier met het downloaden van de gratis Checklist “In Beeld bij je klant” en ontvang tevens regelmatig waardevolle artikelen, strategieën en inspiratie. 

Download de Gratis Checklist “In Beeld bij je klant”Download de Gratis Checklist: In Beeld bij je klant
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Interessant artikel? Deel het met je netwerk.
2 Reactie's
 • Petra Selis
  Geplaatst op 08:20h, 22 februari Beantwoorden

  Goed artikel, geeft weer stof tot nadenken.

  • Anne Quaars
   Geplaatst op 18:08h, 24 februari Beantwoorden

   Dank je wel Petra! Ik ben superbenieuwd wat het onderdeel is wat je tot nadenken stemt 🙂

Geef een reactie